Sporen door het Hogeland ; 125 jaar Hogelandsspoorlijn

Op 26 augustus 1893 reed in de vroege ochtend de eerste trein van Groningen via Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen en Uithuizermeeden naar Roodeschool. Later op deze zonnige dag reed diezelfde stoomlocomotief uit de serie NS-701/755 terug naar het hoofdstation van Groningen. De Hogelandlijn was geboren. 125 jaar later bestaat deze spoorverbinding nog steeds en is hij zelfs doorgetrokken naar de zich snel ontwikkelende Eemshaven.

De Hogelandlijn is een legendarische lijn, juist omdat hij naar het kleine boerenplaatsje Roodeschool liep en daar plotsklaps ophield. In ‘Sporen door het Hogeland’ is de geschiedenis van deze 26,9 kilometer lange spoorlijn opgetekend. In elf hoofdstukken reist de lezer mee door de tijd, langs de stations en de verschillende thema’s: van passagiers tot spoorpersoneel, van stoom tot diesel, van spoorveiligheid tot koffiehuizen. Plattegronden, foto’s en bijzondere verhalen brengen deze noordelijkste lijn van Nederland tot leven. Bovendien eindigt het boek met een uniek overzicht van de bedrijvigheid in de Eemshaven. Want waar geschiedenis ophoudt, begint de toekomst.

‘Sporen in het Hogeland’ werd gemaakt door de Stichting Boekgroep Noord-Groningen, bestaande uit schrijver/journalist Louis Stiller, historicus/interviewer Jan de Boer, ontwerper/vormgever Wim Witteveen, fotograaf Gerard Oostra en researcher/uitgever Henk van Welzen.