''Neede spon er garen bij''; textielverleden in Neede

De textielindustrie heeft vroeger een belangrijk rol gespeelt in Twente en de Achterhoek, zook ook in Neede. De lokale historische Kring Neede heeft onlangs een publicatie uitgebracht  waarin de geschiedenis van de textielindustrie in neede uitgebreid wordt beschreven.  

Als secretaris van de Historische Kring Neede is Hondelink betrokken bij een project om de textielindustrie in Neede te documenteren. Samen met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) beschikt de HKN over een schat aan materiaal. Documenten en foto’s worden gedigitaliseerd. 

Waar de Historische Kring Neede in De Oale Smederieje zijn hoofdkwartier heeft in de voormalige smidse van Van Campen, sta je om de hoek aan de Rapenburg binnen enkele minuten tegenover één van de voormalige textielfabrieken waarvan althans het gebouwencomplex nog overeind staat. Waar nu E-Coldstore is gevestigd, was ooit de textielfabriek van A.J. ten Hoopen. Ten Hoopen begon hier in 1863. 

De Needse textielindustrie kende zijn hoogtepunt in de periode 1945-1960. Daarna ging het onder invloed van de internationale concurrentie bergafwaarts. „Ter Weeme fuseerde met Jordaan in Haaksbergen”, zegt collega-HKN’er Rens van der Heijden. „Nog weer later ging het bedrijf op in de Koninklijke Nederlandse Textiel Unie, KNTU, samen met onder meer textielfabrieken in Twente. Maar ook die reus redde het niet. De KNTU ging in 1973 failliet.”

 Niet-leden kunnen het boek van 240 pagina’s voor 24,75 euro kopen. Bestellen kan per e-mail: info@historischekringneede.nl.