Bedrijfsarchief drukkerij Roto-Smeets Deventer gered

 

Libelle, Viva en Donald Duck, ze gingen allemaal door de drukpersen van het beroemde Roto Smeets in Deventer. Een landelijk toonaangevend bedrijf, dat sinds 1931 een belangrijke werkgever was voor stad en regio. Vele Deventenaren hebben dan ook gewerkt in de enorme fabriekshal. Na het faillissement in het voorjaar van 2019 zijn de werkzaamheden in de drukkerij stil komen te liggen – en bleef het bedrijfsarchief achter.

Het bedrijfsarchief geeft niet alleen inzicht in de geschiedenis van Roto Smeets, maar ook in de economische bedrijvigheid van de stad Deventer over een periode van bijna 100 jaar. Historisch Centrum Overijssel heeft in samenwerking met de gemeente Deventer deze administratie veiliggesteld. Het gaat om zo’n 100m archief bestaande uit jaarverslagen, notulen van vergaderingen en vele foto’s van de werkzaamheden, machines en de medewerkers tijdens speciale gelegenheden.

Het archief is inmiddels verhuisd naar het depot van het  HCO in Zwolle.  Het archief is op dit moment nog niet toegankelijk. Ook wacht er nog een flinke klus om de 100m aan archief fysiek te verzorgen, uit te zoeken en te beschrijven. Met de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) is contact over hoe zij betrokken kunnen worden bij het toegankelijk maken van dit bijzondere archief.