Schilders aan de Nieuwe Waterweg; 150 jaar Hoek van Holland

Deze publicatie is uitgegeven in het kader van het 150-jarig bestaan van de Nieuwe waterweg, de vaarverbinding van Rotterdam naar Hoek van Holland.

Voor het eerst is de kleurrijke geschiedenis van de Nieuwe Waterweg en van Hoek van Holland opgetekend. Dit unieke boek vertelt deze geschiedenis aan de hand van 240 topografische schilderijen, kaarten en tekeningen ¿ zowel eeuwenoude als hedendaagse ¿ van de regio. In 2014 is het 150 jaar geleden dat de Waterweg werd aangelegd en daarmee het dorp Hoek van Holland ontstond. De Waterweg maakte de Rotterdamse haven groot en zorgde ook voor bloei in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. De schrijvers, Maarten van der Schaft en Martha Vollering, onderzochten vele collecties en archieven om de mooiste kunstwerken te verzamelen ter illustratie van de boeiende verhalen. Emigranten, toeristen, militairen, dagjesmensen, vissers en vrachtvervoerders: vanaf de aanleg van de Nieuwe Waterweg (tussen 1864 en 1872) hebben velen dankbaar gebruik gemaakt van deze verbinding met de Noordzee. De haringvisserij in Vlaardingen en de jeneverindustrie in Schiedam floreerden dankzij de Waterweg en De Hoek groeide na 1920 uit tot badplaats Rotterdam aan Zee. De groei van de haven betekende echter het einde voor natuurgebied De Beer en dorpen als Rozenburg. Des te meer waarde hebben de bewaard gebleven schilderijen. Rond 1845 schilderde J.B. Jongkind in de Hoekse regio en later zwierf H.W. Mesdag er met zijn schetsboek door de duinen. Waterwegschilders als C.C. Dommelshuizen en Dirk Hidde Nijland kozen dezelfde locatie als Haagse 19e-eeuwse schilders en de hedendaagse en plein air schilders en kunstfotografen, die ook in de selectie zijn opgenomen. Maarten van der Schaft (geboren in ¿s-Gravenzande) is kunstkenner en verzamelaar. Hij was de initiatiefnemer en co-auteur van `Schilders van het Westland¿, dat in 2010 verscheen. Martha Vollering is tekstschrijver en kunsthistoricus en afkomstig uit de regio langs de Nieuwe Waterweg. 

Maarten van der Schaft, Martha Vollering: schilders aan de Nieuwe Waterweg.  Rotterdam, Seapress, 2022. 200 blz., ill., lit.opg. ISBN 978.9073930384. Prijs: € 35,00