Rapport kraanbaan Landbouwbelang Weert

De Nederlandse Kranensstichting Stichting  (NedSek) heeft een rapport uitgebracht in samenwerking met de gemeente Weert, over de inmiddels gesloopte kraanbaan van de landbouwcooperatie ''Landbouwbelang'' in Weert.

Het  rapport beschrijft de geschiedenis van het voormalige graanverwerkingsbedrijf ‘’Landbouwbelang’’ aan de  Kanaalkade in Weert (L)., en in het bijzonder de constructie van de voormalige kraanbaan van het bedrijf. Tot de sloop van het complex in 2004 maakte deze markante kraanbaan, van het type ‘’mantrolley’’, deel uit van het industriële landschap aan de Zuid-Willemsvaart.

De installatie is een typisch product voor het overslaan van massagoed (voornamelijk graan) in het begin van de 20ste eeuw. Er zijn diverse exemplaren van dit bijzondere kraanbaantype vervaardigd door verscheidene bedrijven zoals Stork-Hijsch, Jaffa, Gebr. Klinkenberg en P.M. Duyvis. Bij sommige installaties kon de totale lengte van de baan wel meer als 300 meter bedragen. De installatie in Weert betrof een rondgaande monorail hangbaan met (waarschijnlijk) meerdere Mantrolleys met ieder een grijper die achter elkaar aanreden. De grijper werd met behulp van de boven het schip neergelaten klap door de trolley in het ruim neergelaten waar het zijn lading kon opnemen. Na het ophijsen reed de trolley het gebouw binnen waar de grijper werd geleegd. De installatie van de kraanbaan is in 1928 door machinefabriek Gebr. Sanders uit Enschede geleverd.

Na de sloop in 2004 is de kraanbaan in stukken gedemonteerd, in afwachting van een nieuwe bestemming als kunstobject.

Giel van Hooff en Gerard Jacobs: de kraan van Landbouwbelang Weert. Van bijzondere technische creatie tot kunstobject. Nedsek, Gemeente Weert, 2022.

U kunt in het bezit komen van een exemplaar van dit fraai vormgegeven en uitgevoerd boekwerkje door overmaking van €7,50 (incl porto) op NL53ABNA0620094222 tav Ned Erfgoed Kran o.v.v. uw adres. 40 pgs, fullcolor, kartonnen omslag, geniet.