Publicatie ''Nieuw in oud; Binckhorst Den Haag''

Op 9 oktober j.l.  werd het boek ''Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag'' gepresenteerd in De Besturing aan de Saturnusstraat in Den Haag, een initiatief van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed in samenwerking met Eindeloos ontwerpen en uitgeven en geschreven door Koos Havelaar. Hij overhandigde als SHIE-voorzitter het eerste exemplaar aan Gert-Joost Peek, voorzitter van het platform I’M Binck.

De transformatie van het Haagse industriegebied de Binckhorst maakt de laatste jaren een tempoversnelling door. De aanleg van de Rotterdamsebaan in het gebied nadert zijn voltooiing en grote woningbouwcomplexen staan op het punt om te verrijzen of zijn al in gebruik genomen. Een deel van het waardevolle industrieel erfgoed heeft een beschermde status gekregen en de verwachting is dat dit na herbestemming behouden blijft. De SHIE heeft zich hiervoor sterk gemaakt en wil in deze fase van het ontwikkelingsproces de aandacht vestigen op de geslaagde herbestemmingsprojecten in de Binckhorst. Daarmee wil de SHIE het draagvlak vergroten voor goede herbestemming van industrieel erfgoed.

Eerder gaf de SHIE samen met uitgeverij Eindeloos de publicatie Nieuw in Oud uit in het kader van haar twintigjarig bestaan met twintig herbestemmingsprojecten in de Haagse regio. De nieuwe publicatie Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag laat twaalf geslaagde herbestemmingsprojecten zien in de Binckhorst. Ook bij dit nieuwe boek spelen de vormgeving van Eindeloos ontwerpen en de recente fotografie van Gert van Santen een prominente rol.

Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag geeft als opening een inleiding op de ontwikkeling van het gebied en over hergebruik van industrieel erfgoed. Twaalf herbestemmingsprojecten passeren vervolgens de revue. Diverse nieuwe functies komen naar voren, zoals woningbouw in het KPN-complex en het SDU-gebouw, restaurants in het ketelhuis van de Caballerofabriek en in onderdelen van de verffabriek Paulussen, maar ook als bedrijfsverzamelgebouwen, zoals de Werkfabriek en Bink36 en een evenementenlocatie in de Fokkerschool.

Elk hoofdstuk opent met een schets van de historische ontwikkeling van de locatie en de specifieke kenmerken van het voormalige bedrijf dat er gevestigd was. Daarna is er aandacht voor de herontwikkeling van het complex en de nieuwe functie van het gebouw. De verhalen worden visueel ondersteund met zowel historische foto’s als recente beelden. Als intermezzo zijn twee apart vormgegeven themakaternen met speciaal papier toegevoegd: één over beeldende kunst in de Binckhorst, zoals de Binck Twins en Street Art en de andere over erfgoed gerelateerd aan water, zoals de kraanbaan en de indoor wavepool aan de Saturnusstraat.

Koos Havelaar: Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag; Uitgever: Eindeloos ontwerpen en uitgeven i.s.m. de SHIE. 160 blz.,  full colour, formaat 22 x 30 cm.  ISBN: 978-90-78824-07-7. Prijs: €  35,=

________________________________________________________________________