Jubileumpublicatie 25 jaar BOEI: ''KIJK !''

 

Wat in 1995 nog marginaal en vaak illegaal was, is 25 jaar later hip and happening. Het herbestemmen van (industrieel) erfgoed is door BOEI (Stichting restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed) op de kaart gezet, zonder winstoogmerk, als adviseur, ontwikkelaar of verhuurder van inmiddels bijna 200 gebouwen in het Koninkrijk. BOEI heeft het herbestemmen van monumenten in die 25 jaar verbreed; ook agrarisch en religieus erfgoed werden opgepakt vanaf 2007 en daarna kwam ook ander cultureel erfgoed aan bod: een gevangenis in Leeuwarden, een kazerne in Grave, een ziekenhuis in Rotterdam en een markthal in Amsterdam.

Het boek KIJK! is een bloemlezing over het vak van herbestemmen, met voorbeelden uit alle typen erfgoed. Onder de 28 uitgelichte projecten is aandacht voor de iconische Blokhuispoortgevangenis in Leeuwarden (nu een cultureel stadshart), het Zuiderziekenhuis te Rotterdam (straks een gymnasium en woningen) en het kwekerijcomplex Veelzorg in Hillegom (museum en woningen) Het leeuwedeel van de uitgelichte projecten bestaat uit industrieel erfgoed, waaronder de schoorsteen van de Nedalsco (Bergen op Zoom),  de DRU-fabriek (Ulft) , zeepfabriek De Ster (Etten-Leur), een locomotiefloods (Roosendaal),  en de kunstzijdefabriek ENKA (Ede).  Gemeenschappelijke deler van de projecten is de maatschappelijke herbestemming, die bijdroeg aan een mooier Nederland.

Het boek KIJK! maakt de ontwikkeling van herbestemming in Nederland zichtbaar aan de hand van honderden foto’s en tientallen interviews met opiniemakers uit het veld. Dit alles prachtig geillustreerd met kleurenopnamen van o.a. fotograaf Jan van Dalen, aangevuld met historische afbeeldingen.

 

Het boek is verkijgbaar via BOEI:  www.boei.nl .   Kostprijs:  €  34,95.