Jan van der Mast: Agnetapark; een biografie

Waar ooit een weiland was, schiepen Jacques en Agneta van Marken in Delft een arbeidersparadijs. Het fabrieksdorp, het eerste in zijn soort in nederland, groeide uit tot een verzorgingsstaat in het klein. De van Markens waren zeer vooruitstrevend in het verbeteren van de sociale omstandigheden voor de arbeiders in hun fabriek, de Nederlandse Gist en Spiritusfabriek.  De in een parkachtige setting gebouwde arbeiderswoningen staan inmiddels op de rijksmonumentenlijst. Jan van der Mast publiceerde eerder twee biografiën over het echtpaar van Marken.

In dit boek wordt op chronoligische volgorde de ontwikkelingen in het Agnetapark beschreven, vanaf de stichting van het fabrieksdorp in 1882 tot heden.  Ruime aandacht wordt ook besteed aan de bewoners van het Agnetapark, de woonhuizen, de directiewoningen en het monumentale kantoorgebouw uit 1907  aan het Jaagpad, een ontwerp van de Twentse architect Karel Muller. 

 

Jan van der Mast: Agnetapark, een biografie.  Uitgave: jan van der mast, 2022.  230 blz., ill., lit.opg. ISBN 978-94-93303-13-3. Prijs: €  20,=