Het is de tram die tot ons kwam

tramlijn Steenwijk-Noordwolde-Makkinga

De tram is aan het begin van de 20e eeuw een geschenk voor de geïsoleerde bewoners en bedrijven in het Drents-Friese grensgebied. De eeuw der industriële vooruitgang is net voorbij. De plannen voor een trambaan van Steenwijk naar Oosterwolde liggen er al voor de eeuwwisseling. Uiteindelijk wordt pas in 1913 deze tramlijn door de NTM aangelegd en in 1963 alweer opgeruimd, ingehaald door de vooruitgang.  Al direct na de Eerste Wereldoorlog komt voor streektramlijnen de concurrentie met de auto en de bus op.

Dit boek beschrijft de relatief korte periode van een halve eeuw, die op mensen die de tram hebben meegemaakt een enorme indruk heeft achtergelaten.
De ene herinnert zich de tram als een stinkend, rammelend en vooral traag vervoermiddel. Voor de andere telt de romantiek van toen en was het vooral de tijd van een warme geur van stoom, het flauwe licht van een petroleumlamp en een zwoele afscheidskus op het perronnetje. En dan kruipend langs de kleine tramstations en haltes. Een conducteur haalt de passagiers uit de kroeg, neemt zelf ondertussen ook maar even een borrel, want hij heeft immers geen tijd om zich te haasten. 
Voor sommigen vormt dit boek een herinnering aan de eigen jeugd, toen deze tram een vertrouwde, maar zeker niet ongevaarlijke verschijning was langs en zelf op onze wegen.
Die 'sneltram' spreekt ook meer dan ooit ook tot de verbeelding bij generaties, die de tram gemist hebben en museumspoorlijnen bezoeken.
Dit boek voorziet met honderden foto's in die lacune. Lekker wegdromen met die tram, die ooit maar vijftig jaar tot ons kwam.

Lourens looijenga:  Het is de tram die tot ons kwam - Lourens Looijenga; 213 blz., ill. lit.opg. 30 x 22 cm. Eigen uitgave. : 9789080666740. Prijs:  € 29,90