Doe de was de deur uit; wasserijen in Apeldoorn

Bij het wassen draait alles om water. In Apeldoorn zijn de omstandigheden ideaal om een wasserij tebginnen. De eigenaren van de traditionele papierwatermolens beschikten over waterkracht.  Door de groei van grote, industriele papierfabrieken na 1900 gingen steeds meer eigenaren van papierwatermolens over op de inrichting van wasserijen in hun molens. Na de oorlog komt de klad erin door de opkomst van de huishoudwasmachine.Dit leidt tot fusies en bedrijfsbeindigheden op grote schaal. De meeste wasserijen hebben inmiddels het loodje gelegd, maar een aantal grote, gemodrniseeerde wasserijen houden het vol tot op de dag van vandaag. 

In dit boek wordt de historie van een groot aantal wasserijen in de regio Apeldoorn beschreven, waaronder bedrijven met een lange traditie zoals  de Bouwhof, de tullekensmolen, de Hamermolen en de Gasthuismolen.

Rijk geillustreerd met historische foto's, reclamemateriaal en archiefmateriaal.

Frits Bouwmeester, Albert Cnossen e.a. : Doe de was de deur uit; wasserijen in Apeldoorn. Apeldoorn, Vereniging Oud Apeldoorn, 2022.  168 blz., ill. lit.opg. ISBN 978 9082 765991. Prijs : €