Brandspuithuisjes en opslagplaatsen voor brandweermateriaal van voor 1940

Henny en Cees van Haasteren uit Heemstede hebben het resultaat van een monsterklus gepubliceerd. In het boek ‘Brandspuithuisjes en opslagplaatsen voor brandweermateriaal van vóór 1940’ is een uitgebreide beschrijving te vinden van alle brandweerkazernes en spuithuisjes van voor de oorlog, die nu nog bewaard zijn gebleven. En dat zijn er meer dan je op het eerste gezicht zou denken.

De auteurs hebben meer dan vijf jaar gespit in de papieren bij het Nationaal Brandweer-documentatiecentrum, waarvan ze vrijwilliger zijn. Om alles nog eens te checken én te fotograferen hebben ze duizenden kilometers door het hele land afgelegd. En nu is al die informatie voor iedereen beschikbaar in een lijvig boekwerk. Het boek is gebonden, heeft een harde kaft en telt 224 pagina’s met zo’n 500 foto’s.

Op woensdag 9 december 2020 werd het eerste exemplaar overhandigd aan Tijs van Lieshout, voorzitter van Brandweer Nederland en de Raad van Commandanten Brandweer en Directeuren Veiligheidsregio’s. Die sprak zijn waardering uit voor het vele en volledige werk van de auteurs. Hij memoreerde ook het belang van kennis van het erfgoed van de brandweer als bron van het hedendaagse vakmanschap.

Na een algemene inleiding over de historie en typologie van de brandweerhuisjes en oplsagplaatsen, volgt een overzicht per provincie met alle nog bestaande brandspuithuisjes. Daarnaast zijn ook afbeeldingen opgenomen van kerkgebouwen, torens  en raadhuizen, waar ooit een brandspuitwagen stond gestald.  Met deze publicatie is een bijzondere categorie ''bedrijfsgebouwen'' voor het voetlicht gebracht, waarmee een lacune is opgeheven. 

Henny en Cees van Hasteren: brandspuithuisjes en opslagplaatsen voor brandweermateriaal van voor 1940. Heemstede, 2020 (uitgave in eigen beheer).  224 blz., ill.  Geen ISBN. Prijs: €  29,95.