Bart Sorgdrager: Factory Photobooks


Grootse fabriekshallen, smerige overalls, draaiende tandwielen en rokende schoorstenen: Factory Photobooks is het definitieve overzicht van een buitengewoon genre fotoboek. Fabrieksfotoboeken werden gemaakt in opdracht van bedrijven, die er hun kwaliteit, innovatie en vooruitstrevendheid mee wilden etaleren. De boeken gingen de wereld in als relatiegeschenken voor klanten, investeerders, lokale prominenten en werknemers. De ambitie om de firma op een unieke manier weer te geven, leidde vaak tot verbazingwekkende experimenten met boekvormen, fotografie en grafisch ontwerp.
De Amsterdamse fotograaf Bart Sorgdrager verzamelde meer dan 1.000 historische bedrijfsfooboeken-gedenkboeken  uit Nederland en andere landen. De unieke collectie, uit de periode 1900-1985, geeft een uniek beeld van de industriële bedrijvigheid uit een tijdperk met rokende schoorstenen en lawaaige machines. De unieke collectie fabrieksfotoboeken is door Sorgdrager eind vorig jaar overgedragen aan het Rijksmuseum. 
In Factory Photobooks komen, naast verrassende minder bekende juweeltjes, iconische fotoboeken aan de orde, bijvoorbeeld Vuur aan zee over de Hoogovens in IJmuiden met fotografie van Ed van der Elsken, Paul Huf, Ata Kandó en Cas Oorthuys.

Factory Photobooks voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de geschiedenis van het internationale fotoboek met een selectie van meer dan 175 publicaties, bijeengebracht door expert, fotograaf en verzamelaar Bart Sorgedrager.
 

Gerry Badger: Factory Photobooks. Rotterdam, NAI-uitgevers/publishers, 2023.  506 blz.,Ill., lit.opg. 
ISBN 9789056628703. Bindwijze hardback. Prijs: € 54,00