Willem Wolff prijs 2024

Willem Wolff Prijs 2024

 

De afdeling Geschiedenis der Techniek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en de Stichting Historie der Techniek hebben samen met de familie Wolff in 2011 de Willem Wolff prijs ingesteld. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.000 en een plaquette en dient ter ondersteuning en aanmoediging van kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis.

 

De prijs is vernoemd naar de werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009), bij leven onder andere voorzitter van de directie van Akzo Nederland, president van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (1984-1989) en (mede-)oprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek (1988-1994). Onder het motto “Men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst” heeft hij de techniekgeschiedenis altijd een bijzonder warm hart toegedragen.

 

In aanmerking voor de prijs komen kleinschalige, spraakmakende projecten en initiatieven op het gebied van techniekgeschiedenis. Deze moeten in elk geval voldoen aan de volgende criteria:

Het project of initiatief is tastbaar en/of resulteert in een concreet eindproduct. Het kan bijvoorbeeld gaan om de aankoop of restauratie van een museaal object, het behoud van technisch erfgoed, een tentoonstelling, een educatief programma of de uitgave van een boek.
Het moet gaan om een Nederlands project of initiatief.
Het project of initiatief betreft de geschiedenis van de techniek.
Het moet een financieel en praktisch haalbaar project zijn.
De Willem Wolff Prijs moet een wezenlijke bijdrage leveren aan het project.

 

In 2023 is de Willem Wolff Prijs toegekend aan Museum Zaanse Tijd in Zaandam voor de verwerving en restauratie van een wandklok. Eerdere winnaars zijn het Weverijmuseum Geldrop, het Nederlands Stoommachinemuseum, het Industrieel Museum Zeeland, de Zuid-Limburgse Stoomtrein-maatschappij, het Nederlands Mijnmuseum, het Nederlands Steendrukmuseum, de Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius, de Stichting Oude Groninger Kerken, de stichting Hollands Glorie, het Industrieel Smalspoormuseum en het Nederlands IJzermuseum.

 

Nieuwe opzet aanmelding Willem Wolffprijs

 

De jury van de Willem Wolffprijs heeft besloten om de aanmeldprocedure voor de prijs in 2024 te veranderen. Er zal gewerkt worden met een longlist, van waaruit een shortlist van drie kandidaten wordt gekozen. Dit gebeurt om de aanvragers niet te veel te belasten met werk, terwijl de kans op honorering gering is.

 

Om op de longlist te komen hoeft de kandidaat slechts een beperkt aantal gegevens aan te leveren via het invulformulier, te weten:

Contactgegevens van de aanvrager.
Beknopte omschrijving (max. 100 woorden) van de organisatie (het museum/ erfgoedinstelling/ stichting e.d.) dat de aanvraag doet.
Beknopte omschrijving (max. 200 woorden) van het project waarvoor de Willem Wolffprijs wordt aangevraagd.

 

Wilt u meedingen naar de Willem Wolff prijs 2024, vul dan uiterlijk 1 april 2024 het online aanmeldingsformulier in.

 

GA NAAR HET ONLINE AANMELDINGSFORMULIER VOOR DE WILLEM WOLFF PRIJS 2024

 

Uit de binnengekomen aanvragen selecteert de jury drie voorstellen. Deze drie aanvragers worden uitgenodigd om hun voorstel kort nader toe te lichten. Het gaat dan om een verdere onderbouwing van:

Het belang van het project waarvoor de aanvraag wordt gedaan, vanuit Nederlands techniek-historisch oogpunt.
Een financiële onderbouwing van het project, en de rol dat het bedrag van de Willem Wolffprijs hierin speelt.

 

Tijdspad

20 februari 2024: Aankondiging aanvraag Willem Wolffprijs 2024 nieuwe stijl

-             1 april 2024: Deadline indienen voorstellen longlist

-             5 april 2024: Bekendmaking en informeren kandidaten shortlist

-             17 mei 2024: Deadline voor indienen toelichting door kandidaten shortlist

-             24 mei 2024: Bekendmaking winnaar Willem Wolffprijs 2024

-             Najaar 2024: Uitreiking Willem Wolffprijs 2024

 

Meer informatie kunt u vinden op www.transitiestudies.nl.