Vuurtoren Maasvlakte gemeentelijk monument

Een verlaten vuurtoren op de Maasvlakte in het Rotterdamse havengebied is aangewezen als gemeentelijk monument. Met zijn hoogte van 64 meter is deze vuurtoren niet alleen de jongste, maar ook de hoogste van Nederland.

In 1974 werd het licht in de vuurtoren voor het eerst ontstoken, maar in 2008 werd het gedoofd. Door de ontwikkeling van de Tweede Maasvlakte kwam de toren te midden van het havengebied te staan, waardoor zijn oorspronkelijke functie overbodig werd.

Het Rotterdamse stadsbestuur ziet deze vuurtoren als een “essentieel oriëntatiepunt” binnen het havengebied vanwege zijn cultuurhistorische en architectonische betekenis. ” Het kustlicht vertelt als het ware het verhaal van de ontwikkeling van de haven,” verklaarde het bestuur. De achthoekige vuurtoren, ontworpen door ingenieur W. Colenbrander, staat ook bekend als het kustlicht.

Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) benadrukt de veelzijdigheid van monumenten en merkt op: ” De meeste mensen denken bij monumenten aan gebouwen, maar ook een vuurtoren kan een monument zijn. Dat benadrukt nog maar weer eens hoe veelzijdig monumenten kunnen zijn in al hun verscheidenheid en soorten. Ik ben blij dat deze vuurtoren de monumentale status krijgt die hij verdient.”

Het eigendom van het kustlicht is reeds overgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf door Rijkswaterstaat. Samen met Rotterdam zal het Rijksvastgoedbedrijf onderzoeken hoe dit gemeentelijk monument een nieuwe bestemming kan krijgen in de toekomst.