BOEI start restauratie schoorsteen dakpanfabriek Tegelen

De restauratie van de Wienerberger Schoorsteen, het markante en monumentale herkenningsteken van de dakpannenfabriek in Tegelen (bij Venlo), is vandaag gestart. Over 3 maanden moeten de herstelwerkzaamheden aan onder andere het voeg- en metselwerk, de spanbanden en de klimijzers zijn afgerond. Eigenaar BOEi en de Gemeente Venlo hopen dan ook voldoende geld bij elkaar verzameld te hebben om van de schoorsteen een prachtig lichtkunstwerk te kunnen maken.

De schoorsteen uit 1942, met 70 meter de hoogste gemetselde schoorsteen in de regio, staat op het terrein van Wienerberger. Dat bedrijf droeg de schoorsteen tezamen met een ‘bruidsschat’ in 2020 over aan non-profitorganisatie BOEi, die dankzij andere financiële bijdragen van de Provincie Limburg, Gemeente Venlo, BankGiro Loterij en de Stichting Vrienden van BOEi nu met de restauratie kan beginnen. Harm Meijer BV is verantwoordelijk voor de herstelwerkzaamheden.

BOEi, de Gemeente Venlo en verschillende inwoners en bedrijven zetten zich nu in om van de schoorsteen een markant lichtkunstwerk te maken. Ondernemend Venlo en enkele lokale cultuurminnende bedrijven en organisaties hebben al bijgedragen; er moet in totaal €100.000,- worden opgehaald om het kunstwerk van Yvonne Rooding en Suzanne Berkers te realiseren. Bedrijven en particulieren die minimaal €250,- doneren zien hun naam verenigd boven in de schoorsteen. Iedere donateur wordt bedankt in een publicatie en middels een uitnodiging voor de onthulling. 

Arno Boon, directeur BOEi: “In Nederland stonden ooit 10.000 schoorstenen, daar zijn er nu nog zo’n 600 van over. Belangrijk om te koesteren, zeker voor een dorp als Tegelen waar al 2000 jaar klei wordt gebakken en dat zelfs zijn naam ontleent aan de Romeinse benaming voor dakpannen: Tegulae. Als symbolen van vooruitgang zijn schoorstenen nu vervangen door zonnepanelen, die op het terrein van Wienerberger overigens ook veelvuldig aanwezig zijn.”