Stichting Stoomgroep de Goffert (SSdG)

In 1935 werd het Nijmeegse Goffertpark aangelegd als ‘longen van de groeiende stad’. De leefbaarheid van Nijmegen werd vergroot door de aanleg van een 65 hectare tellend stadspark met een grote speelweide, stadion en openluchttheater. In 1969 werd door B&W besloten te stoppen met de exploitatie van het openluchttheater. Om het park toch aantrekkelijk te houden, werd besloten tot de aanleg van een kindertrein. Deze kindertrein had een ander tracé en reed met een diesel locje. In 1985 is alles ontmanteld toen de stoomtrein ging rijden om de kinderboerderij in het Goffertpark. Het rijdend materieel wat in 1985 is aangeschaft bestaat uit een stoomlocomotief met tender en een 3-tal aanhangrijtuigen . Alles van Nederlands fabrikaat. 

De spoorwijdte was slechts 45 cm, een spoorwijdte die gebruikelijk is in de mijnen en bij bepaalde industriën;  o.a  de land- en tuinbouw. In augustus 2012 reed er voor het laatst  de kinderstoomtrein in het Nijmeegse Goffertpark. Daarmee kwam na ruim 40 jaar een eind aan een fenomeen dat menig Nijmegenaar dierbaar was.

Een mooi filmpje van een treinrit met al het materieel is te vinden op Youtube: http://tiny.cc/treinrit

Al het materieel ;incl. de rails; werd verkocht en ging naar Zweden.

Eind 2016 is er door drie oud-machinisten van de stoomtrein een stichting opgericht ( genaamd stichting Stoomgroep de Goffert ) met als doel: de Gofferttrein in Nijmegen weer een nieuw leven in te blazen.

De Stichting ondersteunt met het terughalen van kindertrein, de oorspronkelijke intentie van de gemeente, deze is ;

 Het verbeteren van de leefbaarheid van de stad Nijmegen en in het bijzonder de stadswijken rondom het Goffertpark door het bieden van faciliteiten voor recreatieve en educatieve doeleinden.  De stichting beoogt zo een bijdrage te leveren aan de ontmoeting tussen de bewoners van omliggende wijken, hetzij als klant, hetzij als vrijwilliger.

Beleidsplan

Deze bestaat twee hoofddoelen :

1-Het verwerven, terugbrengen en restaureren van het historisch materieel en de heraanleg van de spoorbaan:

                Hiervan is tot 2020 al gerealiseerd :

                Aangekocht is het rijdend materieel incl. de rails en zijn in opslag te Nijmegen.

                Men is volop bezig met de voorbereidingen tot de heraanleg van de spoorbaan en nieuwe          remise en restauratie rollend materieel. Gestart wordt met de financiering van het één en               ander.

2-Het opzetten van een effectieve en evenwichtige exploitatie van de Gofferttrein als   publieksattractie in het Goffertpark. Hoe de stichting deze doelen denkt te realiseren is terug te lezen in het beleidsplan. Dit plan is als PDF-bestand te downloaden van onze website.

 

Contact:

Stichting Stoomgroep De Goffert 

Dukaatstraat 26, 6532RH Nijmegen.

Tel.nummer 06-47675313.

E-mail: info@stoomgroepdegoffert.nl

https://www.stoomgroepdegoffert.nl/