Stichting Brugwachtershuisjes

Stichting Brugwachtershuisjes

Al vallen ze niet zo heel erg op, u heeft ze vast wel eens gezien. Die kleine huisjes bij de brug, waar vroeger de brugwachter huisde. Omdat bruggen meer en meer op afstand worden bediend raken deze brugwachtershuisjes steeds vaker de oorspronkelijke functie kwijt.

Ondanks dat het kleine ruimtes zijn, lukt het ons steeds vaker om deze huisjes voor sloop en verval te behoeden door ze een andere functie te geven. Van kapsalon tot restaurant, van werkplek tot hotelkamer..

Door de bediening op afstand zal het aantal huisjes dat beschikbaar komt voor herbestemming groeien en de rol van de Stichting Brugwachtershuisjes om dit cultureel erfgoed te behouden nog waardevoller en belangrijker worden.
 

[Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijving]
Brugwachtershuisjes in de spotlights

De stichting bestaat 10 jaar en heeft veel kennis en ervaring opgedaan op het terrein van herbestemmen. In totaal zijn er meer dan 1000 huisjes in het hele land en een groot deel daarvan zal de functie verliezen. Die kunnen wij van de stichting nooit allemaal zelf gaan herbestemmen en beheren - de stichting draait volledig op vrijwilligers.

Het is daarom van belang dat we onze kennis en ervaring kunnen gaan delen, maar dat begint met mensen mee te nemen langs de huisjes en de mogelijkheden.

Om aandacht te vestigen op de brugwachtershuisjes hebben heeft de Stichting Brugwachtershuisjes eind 2022 het licht- en dichtkunstproject SPOT ON! gelanceerd. In twaalf Nederlandse steden is een brugwachtershuisjes voorzien van een lichtkunstwerk en een dichtregel van de stadsdichter. Door deze huisjes letterlijk in de spotlights te zetten hebben veel mensen op een bijzondere manier kennis gemaakt met deze - vaak schattige en kleine huisjes - waar je normaal gesproken voorbij zou lopen.

Volg ons via:
Website - http://brugwachtershuisjes.nl
Facebook - https://www.facebook.com/brugwachtershuisjes
Instagram - https://www.instagram.com/brugwachtershuisjes/
LinkedIn - https://www.linkedin.com/company/stichting-brugwachtershuisjes

of neem contact op via: info@brugwachtershuisjes.nl

Bestuur
Marjan van Gerwen (voorzitter) -
Willem van der Blom (penningmeester)
Lex de Jong (bestuurslid)
Nicolette Zandvliet (bestuurslid)
Henri van Dun (bestuurslid)