Watertorenprijs 2020 voor watertoren Nieuw-Lekkerland

Nederlandse Watertoren Stichting

De watertorenprijs 2020 is toegekend aan de transformatie van de toren van Nieuw-Lekkerland tot twee woningen, zo heeft het bestuur van de Nederlandse Watertoren Stichting (NWS) bekend gemaakt. De jaarlijkse award voor opmerkelijk industrieel erfgoed wordt uitgereikt aan eigenaren van de ‘beste, recent opgeleverde herbestemde watertoren’, in dit geval Sven en Lennart de Jong.

Tien jaar geleden kochten de twee neven het bijzondere bouwwerk in Nieuw-Lekkerland voor circa 200.000 euro. Ze kenden het uit hun jeugd omdat ze erin speelden. Na aankoop hebben ze het vrijwel geheel in zelfwerkzaamheid verbouwd voor een bedrag, vergelijkbaar met de aankoopprijs.

De watertorenprijs van de NWS – de eer en een plaquette – is ingesteld om het kwaliteitsniveau van herbestemmingen van watertorens te bevorderen door goede voorbeelden voor het voetlicht te brengen.

De toren Nieuw-Lekkerland en de buitenruimte zijn door de neven De Jong en hun echtgenotes naar eigen smaak ingericht en passen de gezinnen met hun kinderen naar het zich laat aanzien als een handschoen.

Basis van de geslaagde herbestemming is het krachtige ontwerp van Ruud Visser en Fumi Hoshino. Grote verdiepingshoge raampartijen gericht op het uitzicht over rivier de Lek en de polder dragen volgens de NWS bij aan de kwaliteit van de ruimten in de toren en sluiten naadloos aan bij het robuuste uiterlijk.

De stichting noemt het ‘bijzonder verfrissend’ om te zien dat een inspirerende herbestemming op economische wijze tot stand kan worden gebracht.

De watertoren van Nieuw-Lekkerland is in 1915 naar ontwerp van Arie Visser neergezet door aannemer Visser & Smit uit Papendrecht. Dat bedrijf bouwde in de loop van de tijd 23 watertorens, voornamelijk in Zuid-Holland en Brabant. Mede door zijn ligging aan de Lek en de witte kleur is de toren van ver zichtbaar; het is een karakteristiek oriëntatiepunt voor de wijde omgeving.