Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) genomineerd voor Europese Erfgoedprijs

De VVIA is een van de winnaars van de Europese Erfgoed prijs ''Europa Nosatra 2019'',  in de categorie ‘dedicated service’ - die de inzet van verenigingen en personen honoreert.

Vorig jaar vierde VVIA, opgericht in mei 1978, zijn veertigste verjaardag. De vereniging werd in heel haar bestaan nooit structureel gesubsidieerd. Toch slaagde ze er in om met een ongelooflijke inzet van vrijwilligers, tijdens voorbije decennia een stempel te drukken op studie, behoud en ontsluiting van roerend, onroerend en immaterieel industrieel en technisch erfgoed - terwijl veel erfgoedverenigingen in dezelfde en in andere sectoren intussen het loodje moesten leggen, fusioneerden of vereffend werden nadat de subsidiëring wegviel of zwaar verminderd werd.

In de loop der jaren wist VVIA tal van nieuwe en vernieuwende concepten te lanceren, van herbestemming van gebouwen, industrieel toerisme, de educatieve mogelijkheden van het industrieel erfgoed,...

Antwerpen: havenkranen

De vereniging zet zich in voor behoud en redding van gebouwen en sites. Zo waren er in de loop der jaren de Koninklijke Stapelhuizen in Antwerpen, de scheepswerf van Baasrode, de Scheepsdalebrug in Brugge, Petroleum Zuid, de Congoboot, de Kempische Steenkoolmijnen - met recent de bedreiging van de kolenwasserij in Beringen en de unieke bibliotheek van het Ministerie van Openbare Werken,...

Daarnaast keek VVIA ook steeds over de grens. Er was steeds intense samenwerking met Nederland, Engeland en Noord-Frankrijk, en collegae uit andere landen. Sedert 1989 is VVIA verbroederd met de Catalaanse zustervereniging (AMCTAIC). In 1999 was VVIA één van de initiatiefnemers tot oprichting van EFAITH, de Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed. In 2018 was ze één van de actiefste organisaties van de industrieel erfgoed-campagne die gevoerd werd in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018.