Verkeersbrug bij Vianen wordt gesloopt

In de loop van 2021 zal door aannemer KWS Infra-Volker Rail-DDM worden begonnen met de sloop van de Boogbrug over de Lek bij Vianen. De komende maanden wordt begonnen met de voorbereidingen van de werkzaamheden die volgens Rijkswaterstaat "geen alledaagse karwei" zijn.

Om het scheepvaartverkeer zo min mogelijk te belasten, wordt de brug binnen 24 uur verwijderd. Dat is volgens Rijkswaterstaat door de stalen constructie en de omvang van de brug een flinke klus. De brug wordt losgesneden en in zijn geheel omhoog geduwd. Vervolgens wordt de constructie met een groot drijvend platform over het water vervoerd om elders uit elkaar te worden gehaald. Vier bedrijven durfden de klus wel aan, maar KWS Infra-Volker Rail-DDM mag het gaan doen van Rijkswaterstaat.

De oude boogbrug  uit 1936 heeft geen functie meer sinds de ingebruikname van de twee nieuwe Lekbruggen in de snelweg A2. Er is nog wel gekeken naar mogelijkheden om de brug te hergebruiken, maar dat bleek volgens Rijkswaterstaat niet haalbaar. Ook het jarenlange protest van de Stichting Behoud Boogbrug onder aanvoering van Wim van Sijl heeft niet mogen baten.

Wel blijven de hoofdpijlers van de brug aan weerszijde van de Lek na van de brug verwijdering staan. Daarmee blijven de unieke rivierkazematten behouden die in de pijlers zijn gebouwd en die een onderdeel vormen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.