Tentoonstelling ''Eye-catchers'', Philips-reclame 1910-1965

Tussen 1910 en 1965 werden veel speciale reclameontwerpen voor Philips gemaakt. Bekende kunstenaars en ontwerpers ontwierpen affiches, folders en ander grafisch werk. Het Philips Museum in Eindhoven biedt een prachtige tentoonstelling over deze hoogtijdagen van de grafische kunst. Eyecatchers toont originele prints en enkele voorstudies.

Vroege reclame

Philips waardeerde al vroeg het belang van reclame. De eerste opvallende affiches verschijnen rond 1910. Bekende kunstenaars en ontwerpers krijgen opdrachten zonder al te veel beperkingen, wat resulteert in een grote verscheidenheid aan werken. Louis Kalff, de eerste design director van Philips, introduceert de gestandaardiseerde typografie van de bedrijfsnaam en daarmee worden de ontwerpen harmonieuzer. Na de komst van de radio in de jaren twintig en de toenemende welvaart in de naoorlogse periode is de grafische reclame booming. Vanaf de jaren zestig maken illustraties echter steeds meer plaats voor fotografie.

Originele ontwerpen
Het Philips Museum toont originele afdrukken van posters, brochures, boekenleggers en meer. De tentoonstelling nodigt uit tot bijzondere details en biedt uitgebreide achtergrondinformatie. Daarnaast zijn er enkele originele ontwerpen in gouache te zien naast het uiteindelijke drukwerk.   

Beroemde ontwerpers
Met eigen ontwerpers en opdrachten aan kunstenaars laat Philips zien dat kunst en reclame perfect bij elkaar passen. Eyecatchers toont werk van onder meer Louis Kalff, Mathieu Clement, Albert Hahn, Paul Schuitema en Cassandre.

AM Cassandre (1901-1968) is een van de grootste namen in de affichekunst. Hij werd wereldberoemd met zijn spoorweg- en scheepvaartaffiches. In 1931 ontwerpt hij een affiche voor Philips Miniwatt radiobuizen en twintig jaar later voor Philips televisie. Deze laatste is in de tentoonstelling te zien, evenals een verpakkingsdoos voor radiobuizen uit de jaren dertig.

Uit de periode na de Tweede Wereldoorlog is werk te zien van Jan Wijga, Emmerich Weninger en Willy Pot. Bijzonder zijn ook de werken van twee vrouwelijke ontwerpers die het hoofd boven water wisten te houden in een destijds door mannen gedomineerde wereld, Mary Aubele en Sini Beer.