Restauratie vuurtoren Haamstede

De vuurtoren van Haamstede staat in de steigers voor onderhoud.

Zijn licht schijnt nog over de Noordzee en gaat dwars door huizen op Schouwen-Duiveland, maar het is de vraag hoe lang nog, want zijn collega in Ouddorp heeft zijn functie als lichtbaken al verloren.   Het gaat vooral om conserveringswerkzaamheden van de grotendeels stenen toren, zoals schoonmaken en schilderen. De werklui zijn daarbij afhankelijk van het weer. 

De Westerlichttoren is in beheer bij Rijkswaterstaat. Die heeft Westenberg opdracht gegeven het onderhoud van in totaal zes monumentale torens langs de Nederlandse kust te verzorgen. Die in Haamstede is de beroemdste, want zijn afbeelding stond jarenlang  op het 250 guldenbiljet.

De toren is gebouwd in 1837, maar was aanvankelijk grijs. Voor de zichtbaarheid voor het vliegverkeer op het vliegveld van Haamstede werd in eerste helft van de twintigste eeuw gekozen voor de roodwitte strepen, die in een spiraal rond de 53 meter hoge toren lopen. Inwoners van Schouwen-Duiveland noemen het bouwwerk dan ook liefkozend 'de zuurstok'.  

Bemand is hij niet meer, het radarbeeld wordt bekeken bij de kustwachtpost Ouddorp. En voor het publiek is de toren alleen van buitenaf te bewonderen. Niemand mag erin.