Restauratie tramwachthuis Rotterdam

Deze week is de transformatie van het Tramhuis in Rotterdam begonnen. Een bijzonder project waarbij het monumentale smeedijzeren gebouwtje uit 1914 een nieuwe culturele bestemming krijgt als kiosk voor stadswandelingen. De start van de transformatie begint met de renovatie van het vervallen gebouw. Dit markeert een belangrijke mijlpaal voor de toekomst van dit Rotterdams historisch erfgoed.

Decennialang stond het Tramhuis aan het Eendrachtsplein en de Westersingel bekend als de laatste halte voor nachtvlinders voor een vette hap. Het fragiele gebouwtje verkeert in slechte staat, en grondige restauratie is noodzakelijk. De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen. Niet-monumentale onderdelen worden verwijderd om het smeedijzeren casco klaar te maken voor transport. Binnenkort wordt het gedemonteerd voor restauratie op locatie bij smeed- en staalspecialist Van der Vegt.

Het Tramhuis, ontworpen in 1914 door ir. N.D. Vredenk van de Firma Bettenhausen – bekend van onder andere het smeedwerk bij Paleis het Loo – kenmerkt zich door invloeden van de Art Nouveau en de typerende ranke stalen constructie met glas rondom. De referentie voor de restauratie is een foto uit 1931 van het Stadsarchief Rotterdam. Met de renovatie wordt het oorspronkelijke karakter van het Tramhuis hersteld. De restauratie is een project van Droom en Daad in samenwerking met Bureau Polderman, Studio Robert van Oosterom, Stadsherstel Rotterdam, Van der Vegt en Koninklijke Woudenberg.

Voor het behoud en de programmering van dit monument is eerder dit jaar Stichting Tramhuis opgericht. Het programma richt zich op stadswandelingen, met of zonder gids. Tramhuis opent voor het publiek in het voorjaar van 2025.