Restauratie stoomhoutzagerij ''Wilpse Dijk'', Wilp (Gld.)

 

Een stuk industriehistorie wordt in ere hersteld. Aan de Wilpsedijk vlakbij Deventer gebeurt er van alles op het terrein van de Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk. Vanaf 2015 is de vervallen oude zagerij nieuw leven ingeblazen. Ben Berends is vanaf 2019 betrokken bij de stichting. “In de drie jaar dat ik hier nu zit hebben we met elkaar echt een hele professionele organisatie neergezet. En dat met alleen maar vrijwilligers!” Een bijzondere en unieke prestatie.

De stoomhoutzagerij ''Wilpsche Dijk'' werd in 1914 opgericht. Aanvankelijk werden de machines met stoom aangedreven, later met een zuiggasmotor; eind jaren '20 volgde de elektrificatie van de machines. in 1964 werd het bedrijf door brand geteisterd. In 1984 werd het bedrijf gesloten, en raakte het complex in verval. In 2015 werd de stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk opgericht, met als doel de oude houtzagerij met de machines te restaureren en een ambachtelijke houtbewerking te starten.

Het doel was om aan de ene kant de zagerij nieuw leven in te blazen en aan de andere kant het terrein open te stellen voor geïnteresseerden. De gebouwen waren compleet vervallen en in overleg met de Gemeente Voorst werden er plannen gemaakt om deze te restaureren en in oude glorie te herstellen. De oude zagerij werd een gemeentelijk monument en met behulp van een ruime subsidie van de provincie Gelderland werd een grootse verbouwing uitgevoerd. In de oude zagerij vestigde zich ook een klompenmakerij. Vanwege het verleden krijgt de zagerij en alles eromheen een mooie museale functie.

Op dit moment draait de organisatie compleet op vrijwilligers, in totaal zo’n 80. 

Inmiddels (voorjaar 2024) is men bezig met het herstel van het oude keteluis en de oude stoomketel.(zie foto)