Restauratie bedrijfsgebouw ''Visscherij Maatschappij Vlaardingen''

Het Rijksmonument ‘Visscherij Maatschappij Vlaardingen’aan de Koningin Wilhelmina haven in Vlaardingen staat er troosteloosbij. Wat eens een bloeiend visserijbedrijf was, is een duiventil geworden waar water en wind vrij spel hebben gekregen. Toch heeft het er vier initiatiefnemers met een passie voor cultureel erfgoed niet van weerhoudenom dit pand aan te kopen en te gaan restaureren. Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. ondersteunt deze restauratie met een lening. Daarmee wordt niet alleen een belangrijk historisch monument voor de toekomst behouden, maar is ook een volgende stap gezet in de herontwikkeling van de KW-haven. 

Het rijksmonument aan de KW-haven maakt onderdeel uit van een ensemble: aan het binnenterrein ligt ook de laatst overgebleven repenschuur van Vlaardingen. 

Jan Joanknecht heeft de afgelopen jaren het pand aan de overzijde van de haven(Zuidzijde 21) in etappes gerestaureerd, nadat een grote brand niet veel van dat pand overliet. Zijn zoon Niek maakte de tekeningen en begeleidde de restauratie. Zij hebben nu dus samen met de financieel adviseurs van Joanknecht besloten om het pand Visscherij Maatschappij Vlaardingen te kopen. Met een knipoog naar het verleden richtten zij Vlaardingen Fishery Ventures op, waar naast Jan Joanknecht en zoon Niek ook Pierre Lassooij en Erwin van Straten aandeelhouder zijn.Voor de restauratie wordt nauw samengewerkt met veel verschillende partijen. Natuurlijk de Monumenten Commissie van de gemeente Vlaardingen, maar ook de afdeling Monumenten van de Provincie Zuid-Holland, het Nationaal Restauratie Fonds en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.