Renovatie voormalige jeneverbranderij, Schiedam

In Schiedam is een deels uitgebrande voormalige jeneverbranderij gerenoveerd en herbestemd tot woongebouw. Naar ontwerp van Stats architecten zijn zes royale appartementen gerealiseerd in het behouden deel van het Rijksmonument en in een nieuwbouwdeel. Een atrium met serredak vormt het hart van de nieuwe Stadhoudershof.

In 2007 ging bijna de helft van het complex van jeneverbranderijen aan de Westerkade in het centrum van Schiedam in vlammen op. Van het als tweeling gebouwd complex bleef branderij Mercurius behouden, maar van Neptunus resteerde slechts nog de voorgevel. Nadat de restanten er meer dan tien jaar haveloos bij hadden gestaan, werd besloten om het vroege industriële complex te transformeren tot woongebouw.
De poort van de voormalige branderij fungeert in het nieuwe gebouw opnieuw als hoofdentree. Deze leidt naar een wigvormig atrium, waaromheen de woningen zijn gelegen. De vorm van het atrium is te danken aan de haakse nieuwbouw, die verdraaid en verschoven ligt ten opzichte van het oorspronkelijke gebouw.
Het atrium, van waaruit alle woningen worden ontsloten, is overkapt met een glazen serredak dat de oude daklijn van de Neptunus volgt. Meest in het oog springende elementen van deze wintertuin is de galerij met wentelende trap tussen het oud- en nieuwbouwdeel.