Renovatie ketelhuis Dongecentrale, Geertruidenberg

De provincie Noord-Brabant en BOEi maken een deel van de Dongecentrale gereed voor twee nieuwe huurders in het complex: de Risk Factory en Fijnevent. Met een totale investering van € 900.000,- worden het ketelhuis, het machinehuis en het laatste gedeelte van het kantoorgebouw aangepakt. De provincie en BOEi zijn verheugd dat zij hiermee weer een volgende stap zetten naar het volledig herbestemmen van dit bijzondere industrieel erfgoed.

De Dongecentrale is in 1919 gebouwd als eerste provinciale energiecentrale. Het markante gebouw naast de rivier de Donge in Geertruidenberg is deels een rijksmonument en deels een gemeentelijk monument. Sinds 2016 zijn de provincie en BOEi (de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed) eigenaar van het complex, ieder voor 50%. Zij hebben plannen gemaakt voor de herbestemming van de Dongecentrale en de noodzakelijke restauraties uitgevoerd. De aanpak is nu om nieuwe huurders te vinden voor het complex en stapsgewijs het gebouw voor hen in gereedheid te brengen.

Met Risk Factory en Fijnevent komen er twee grote huurders bij, naast de huidige vijf huurders. Risk Factory wil in het ketelhuis van de Dongecentrale een veiligheidseducatiecentrum starten, waar kinderen uit groep 7 en 8 praktijkonderwijs kunnen krijgen rondom alledaagse risico’s, zoals verkeerssituaties en rookontwikkeling in gebouwen. Fijnevent wil in het machinehuis van de Dongecentrale passende congressen en bedrijfsevenementen organiseren.


Het ketelhuis en het machinehuis zijn beide enorme hallen met nog veel originele machines en installaties erin. Ze hebben een rauwe, industriële uitstraling en zijn daardoor erg interessant voor de nieuwe huurders. De provincie en BOEi zorgen ervoor dat deze ruimten alle noodzakelijke voorzieningen krijgen voor water, elektra, brandveiligheid, parkeren, groene buitenruimte en buitenverlichting. Daarnaast komen er in het ketelhuis losse verplaatsbare units met geïntegreerde elektra, verwarming en sanitair. Ten slotte komen er afscheidingen rond de machines en installaties in beide hallen.