Plan voor herbestemming fabriekswatertoren Fa. ten Cate, Almelo

De voormalige fabriekswatertoren van de textielfabriek van de Fa. ten cate in Almelo is gekocht door Michael Wolbers en Hester Belderbos.             

Het is de zoveelste erfenis van het Almelose textielverleden op Indië die een nieuw leven is gegund. De 21 meter hoge watertoren, die eigenlijk stoftoren moet worden genoemd, ligt er verloederd bij. Versleten stenen, grote witte vlekken, vernielde ramen en een gammele ballustrade. 

Via de toren werd katoenstof, dat vrijkwam als vezels werden ontdaan van bladstengels en zaad, vanuit een grote kelder naar buiten afgevoerd. Omdat fijn katoenstof bij de geringste vonk kan exploderen, bevindt zich boven in de toren een groot reservoir met bluswater. Vandaar dat de termen water- en stoftoren door elkaar lopen.

Michael en Hester, zowel privé als zakelijk partners, hebben Indië al lang in hun hart gesloten. En ze houden van bouwkundige uitdagingen. Het tweetal kocht in 2016 het oude ketelhuis en zorgde ervoor dat dit markante adres aan de Kalverstraat 20 nieuw leven kreeg. Dat pand heeft inmiddels andere bewoners. Het avontuurlijke duo ging twee huizen verder aan de slag en zit nog volop in de vernieuwing van dit Ten Cate-overblijfsel. En nu gloort voor tuinarchitect/ontwerper Hester Belderbos van de firma BuitenZin en sociaal ondernemer Michael Wolbers van Stichting Zinderen (buiteninrichting zorgcentra) de ultieme uitdaging: de aanpak van de stoftoren.

Uitdagend maar realistisch

De vraag ligt voor de hand: waar beginnen jullie aan?  Michael haalt een understatement uit de kast: „Het wordt wel een klus. Je moet er doorheen kijken.” Maar, benadrukt hij: „Het is uitdagend en realistisch. We hebben ervaring. Toen we aan het ketelhuis begonnen vroegen mensen ook: waar begin je aan? Nu zijn ze jaloers. Wij zijn ontwerpers, inrichters.”

Fascinerend

Hester: „Ontwikkelen, bouwen bedenken, verzinnen. Dat is ons vak. Fascinerend om het authentieke te combineren met het moderne. Belijningen respecteren. Wij willen in de aanbouw het idee van de textielhallen, de zigzag-constructies, terug laten komen. Rondom de toren komt veel groen. Geen schuttingen maar een mooie open aansluiting op het parkje naast het strandje.”

Oud en nieuw samen

Oud en nieuw bij elkaar brengen. Het kenmerkt de ziel van Indië, waar delen van oude textielhallen worden geïntegreerd met nieuwbouw.  De gemeenteraad moet nog wel de bestemming wijzigen zodat wonen en werken in de toren mag. Volgens planning kan in het voorjaar met de renovatie worden begonnen