Oude spoorbrug herplaatst in Twente

Een antieke spoorwegbrug uit Enschede krijgt een tweede leven op  het landgoed het Lankheet in Haaksbergen, als overbrugging van de Buurser Beek. .

 Zo’n tien jaar geleden werd de bestaande Assinkbrug over de Buurserbeek geruimd. In 2017 verwierf Het Lankheet een deel van het landgoed Het Assink. En zo ontstond het idee hier toch weer ‘een verbindende brug’ te bouwen.

De gemeente Enschede zocht naar een nieuwe bestemming voor een antieke gietijzeren spoorbrug, die sinds 1865  de spoorlijn Enschede-Gronau overspande.  Textielfabrikant Gerrit Jan van Heek was destijds de eigenaar van Het Lankheet. Hiermee was de link gelegd: de spoorwegbrug mocht verhuizen naar Haaksbergen en was daarmee gered van de schroothoop.

De nieuwe Assinkbrug is een markante verschijning van geklonken gietijzer, met fraaie zuilen en bogen. Vóór plaatsing is het ijzeren gevaarte flink opgeknapt. Zo is de brug ingekort en zijn de gietijzeren zuilen inwendig versterkt met een staalconstructie. Asfaltlagen zijn verwijderd en het houten brugdek is hersteld. Restauratie van de vergane brugleuning uit stijlvol siersmeedwerk werd te kostbaar. In plaats daarvan is de eenvoudiger metalen leuning van de oude Assinkbrug gekopieerd. Als onderdeel van de wandelpaden in Het Lankheet is de brug toegankelijk voor publiek.