Oisterwijk subsidieert restauratie gedenknaald KVL-fabriek

 

De gemeenteraad van Oisterwijk gaat 15.000 euro vrijmaken voor de restauratie van de Gedenknaald op het voormalig terrein van leerfabriek KVL in Oisterwijk. 

Een lokale werkgroep is een crowdfunding gestart om geld in te zamelen voor een replica. Eigenaar BOEi investeert 20.000 euro. Ook zijn er twee stichtingen die in totaal 7500 investeren. 5000 euro daarvan wordt geschonken onder voorwaarde dat de gemeente minstens eenzelfde bedrag investeert.

Al in 2018 heeft eigenaar BOEi een stellage met plastic om het rijksmonument gezet om het tegen de regen en de vorst te beschermen, totdat er een goede oplossing kwam om het te conserveren of te herstellen. Die oplossing bleef uit en onlangs bleek dat het rijksmonument in veel slechtere staat verkeert dan gedacht.

Van den Berg heeft samen met Bas de Witte (voorzitter van Stichting Stoommachine Oisterwijk) en Anton van Dorp (vice-voorzitter van de heemkundekring De Kleine Meijerij) de Werkgroep Gedenknaald KVL opgezet. Zij hebben in overleg met eigenaar BOEi een crowdfundingactie opgezet.

Van den Berg liet donderdagavond weten dat de verwachte kosten zijn bijgesteld naar tussen de 110.000 en 120.000 euro.