Nieuwe eigenaar watertoren Coevorden


De watertoren van Coevorden heeft een nieuwe eigenaar en een nieuwe bestemming. Erik Buursema uit Erm heeft het rijksmonument gekocht van de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Hij wil er een woning van maken.
"We gaan dat duurzaam doen. Geen gasaansluiting en met de modernste technieken. Dat is echt wel een uitdaging. Je kunt hier niet conform de modernste eisen bouwen, omdat het een monument betreft."
Zelf gaat Buursema er niet wonen. "De bedoeling is om de woning, na oplevering, te verkopen aan iemand die het mooi vindt om in iets bijzonders te wonen. Denk aan een kunstenaar die de galerie ook kan houden in de watertoren."

De watertoren in het Van Heutszpark dateert uit 1914 en is 32,5 meter hoog. Bovenin zit een waterreservoir met een inhoud van 150 duizend liter. Sinds 1988 is WMD eigenaar van de toren. De toren zorgde voor de benodigde druk op de waterleidingen. Tegenwoordig gebeurt dat door pompstations.

De ondernemer uit Erm is de tweede bouwer die het avontuur aangaat. Enkele jaren terug kocht een projectontwikkelaar uit De Bilt het object. Hij wilde er een luxe hotelsuite van maken. Stijgende bouwkosten en een misgelopen subsidie zorgden ervoor dat hij vorig jaar noodgedwongen een streep door de plannen zette. En zo leek een toekomstplan voor het rijksmonument ineens heel ver weg.

Het koopcontract is inmiddels getekend. Wat de bouwer uit Erm voor het unieke gebouw heeft neergeteld, blijft iets tussen de WMD en Buursema.