Nieuwe bestemming voor zuivelfabriek Enschede

De voormalig zuivelfabriek aan de Raifeissenstraat in Enschede krijgt na jaren van leegstand een nieuwe bestemming. Junks en daklozen moesten al maanden eerder hun spullen pakken, toen werd begonnen met het strippen en de asbestsanering. De melkhal, de belangrijkste erfenis van de coöperatieve zuivelfabriek die hier vanaf 1896 stond, stond toen twintig jaar leeg.  

Direct na de bouwvak is de renovatie gestart om van het complex een hippe hotspot te maken. Waar ooit het geluid klonk van rammelende melkbussen en flessen vla, melk en yoghurt, komen een stadskantine, een supermarkt en werkruimtes. Tegen de hal aan wordt een hotel gebouwd met 24 kamers.

Terwijl de ene na de andere moderne woning wordt opgeleverd in dit nieuwe deel van de wijk Boddenkamp, blijft het oude karakter van de voormalige melkhal  juist zoveel mogelijk behouden. Het dak met zijn kenmerkende gebogen vorm , gebouwd in 1964, wordt gerestaureerd. De originele tegels op vloeren en wanden en de pilaren in de voormalige koelcel blijven. Ook de rails in de productiehal waarop vroeger de melkkarretjes reden blijven liggen, ter herinnering aan ruim een eeuw geschiedenis van boerencoöperaties die op deze plek ligt. Meer dan sporen uit het verleden zijn het weliswaar niet, maar er zijn nog veel foto's die een beeld vormen van de coöperatieve zuivelfabriek door de tijd heen.   

Gijs Ensink en Nick Bloeme van het Oldenzaalse vastgoedadviesbureau Som  vinden het een fantastische klus. „Het is ons grootste project in tien jaar, alleen al vanwege de omvang: een terrein van een hectare. En er zitten veel disciplines in: wonen, werken, erfgoed, asbest, horeca, hotel.” Met uitzondering van het hotel, zijn alle vergunningen nu binnen. De verwachting is dat eind dit jaar de eerste gebruiker zijn intrek neemt.