Nieuwe bestemming voor RDM-veerhuis, Rotterdam

Het voormalige RDM Veerhuis op de kop van Schiemond, in de Rotterdamse haven, krijgt een nieuwe bestemming. Het gebouw stamt uit 1917 en staat alweer bijna vijftien jaar leeg. Het is behoorlijk vervallen geraakt en de gemeente is lange tijd voornemens geweest het te slopen. Dat werd voorkomen door het Cuypersgenootschap, een organisatie die zich inzet voor behoud van erfgoed.

Nu het veerhuis bewaard is gebleven, wordt het óók tijd voor een nieuwe invulling. Daar gaat Stichting Droom en Daad voor zorgen. Die invulling is nog niet tot in detail uitgewerkt, maar één ding is zeker: het veerhuis wordt een schrijvershuis. Waar van alles gebeurt op het gebied van taal. En waar bijvoorbeeld een 'writer in residence' tijdelijk in kan trekken. Dat laatste zou in de wintermaanden kunnen, als het huis bij uitstek een plek voor rust en stilte kan zijn. In de zomer zal het drukker zijn, met ook onder meer een terras aan de Nieuwe Maas.

Er is inmiddels een architect aangesteld, en er wordt nog onderzoek gedaan naar wat er allemaal precies moet gebeuren. Dat is veel waarschijnlijk. Het ooit zo drukbezochte veerhuis voor mensen die vanaf de noordoever met het veer naar de RDM gingen om in de Onderzeebootloods aan het werk te gaan, staat er in zeer slechte staat bij.