Monumentenstatus voor schoenfabriek Kaatsheuvel aangevraagd

 

Erfgoedvereniging Heemschut heeft de gemeente Loon op Zand gevraagd de gemeentelijke monumentenstatus te verlenen aan het complex van de voormalige Stocko Schoenfabrieken in Kaatsheuvel. Heemschut doet dit samen met Heemkundekring De Ketsheuvel.

De panden Rechtvaart 2 en Rechtvaart 2a zijn volgens Heemschut gaaf bewaarde voorbeelden van de eens zo bloeiende schoenenindustrie van Kaatsheuvel. Het complex staat er op dit moment vervallen bij, maar de constructieve staat is nog deugdelijk genoeg voor een herbestemming. 

Het complex is voor Kaatsheuvel van een behoorlijke omvang en is door haar opzet, historie en ligging van cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkunidge waarde. Dit komt tot uitdrukking in de U-vormige opzet van het twee bouwlagen tellende bedrijfsgedeelte, met een ketelhuis met schoorsteen. 

Daarnaast staat de oorspronkelijke kantoorvilla, Rechtvaart 2a. Het pand is in andere handen overgegaan, maar vormt een cultuurhistorische eenheid. 

Stocko Schoenfabrieken zat van 1910 tot 1970 in Kaatsheuvel gevestigd. Het authentieke casco van de fabriek is uitermate geschikt voor appartementen en/of kantoorunits.