Lezing fabrieksschoorstenen Den Haag, 9 mei

Het jaar 2023 is uitgeroepen tot Europees jaar van de fabrieksschoorsteen. Een bouwwerk dat symbool staat voor de industriële ontwikkeling. In Nederland zijn er meer dan 10.000 fabrieksschoorstenen gebouwd, hiervan resteren er nu nog zo’n 750.

Den Haag had in de hoogtijdagen van de industriële ontwikkeling rond de 200 fabrieksschoorstenen, in allerlei soorten en maten. De stad kende ook een belangrijke fabrieksschoorsteenbouwer, de firma De Ridder. Samen met de fabrieksschoorsteenbouwer Canoy Herfkens uit Venlo bouwden het bedrijf zo’n 8.000 schoorstenen. Het fenomeen fabrieksschoorsteen kreeg  daarmee een Haags tintje.

De SHIE heeft in het kader van de jubileumactiviteiten rond het 30-jarig bestaan het initiatief genomen om in een lezing aandacht te besteden aan de Haagse fabrieksschoorstenen.

Op dinsdag 9 mei om 16.00 uur kunt u de lezing van SHIE-voorzitter Koos Havelaar over fabrieksschoorstenen in kunstgalerie Quartair aan de Toussaintkade 55 (de poort inlopen) bijwonen. De galerie bevindt zich in een deel van de oude fabriek van de Haagse Broodfabriek (HBF). Naast de fabriek staat op een sokkel een deel van de oorspronkelijke fabrieksschoorsteen uit 1902.

In de galerie kunt u overigens bij uw bezoek de tentoonstelling The Automatic Self (and the gifted hand) bekijken. Een expositie over het ambacht van het tekenen.

Als u de lezing wilt bijwonen, meldt u dan voor 7 mei aan via  shie@hetnet.nl

Houdt u er rekening mee dat het aantal deelnemers beperkt is.