Kunstproject Silo Art Tour, Achterhoek

Nieuwe locaties bekend voor Silo Art Tour: dé kunstroute door het Achterhoekse landschap!


 Na oplevering van het eerste kunstwerk in 2020, volgen nieuwe locaties van de Silo Art Tour in een razend tempo! Diverse (agrarische) objecten in het Achterhoekse landschap die doorgaans als ‘lelijk’ worden beschouwd, worden getransformeerd tot ware kunstwerken. Bijzondere verhalen en locaties komen tot leven door de inzet van diverse street art kunstenaars. Zo is ‘Zenk One’ onlangs gestart met het beschilderen van twee 40 meter hoge silo’s in de gemeente Winterswijk en staat ‘TelmoMiel’ in Lochem in de startblokken voor het realiseren van een indrukwekkende muurschildering. De organisatie verwacht dit jaar in maar liefst 6 van de 10 Achterhoekse gemeenten, kunstwerken op te leveren. Door het onderling verbinden van de kunstwerken creëert de organisatie een inspirerende route met een boodschap. De Achterhoek heeft ons iets te vertellen…

Geïnitieerd door Suzanne Ruesink en Stichting Pak An en begeleid door Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost, is het Australische concept Silo Art Trail naar de Achterhoek gehaald. Het eerste kunstwerk van de Silo Art Tour staat inmiddels op boerderij ’t Westendorp in Aalten en komt uit de vingers van de Achterhoekse street-art kunstenares Rosalie de Graaf (RoosArt Paintings). Op de negen meter hoge graansilo’s staan vier generaties Achterhoekers voor de mentaliteit van deze streek: plezier, doorzettingsvermogen, wilskracht, naoberschap en ondernemersdrang.

Stilleven in de steengroeve

De imposante steengroeve in Winterswijk en de 40 meter hoge silo’s van het bedrijf Sibelco, vormen het decor voor het tweede kunstwerk Dit unieke stukje natuur dankt zijn ontstaan aan tientallen jaren van industriële kalkwinning. De Bredase kunstenaar Robin Nas (Zenk One) legt uit hoe hij te werk gaat: “Met behulp van een raster maak ik een schets van strakke lijnen. Ik werk met rollers en speciale mineraalverf, die ervoor zorgt dat de silo’s kunnen blijven ademen. Niet met spuitbussen dus’’. Vloeiende en 'realistische' lijntekeningen met een grafisch tintje zijn kenmerkend voor zijn ontwerpen.”Er is zoveel over deze plek te vertellen. Ik breng het samen in een modern stilleven. Het kunstwerk nodigt uit om te blijven kijken en steeds iets nieuws te ontdekken.”