Ingebruikname gerestaureerde schoorsteen, stoomgemaal Putten

Op woensdag 13 april  j.l.  waren ca. 40 genodigden en belangstellenden aanwezig in de polder Arkenheem bij Putten, voor de feestelijke ingebruikname van de gerestaureerde schoorsteen van het Putter Stoomgemaal.

Het Stoomgemaal Putten werd in 1885 gebouwd voor de bemaling van de Oostelijke Arkenheem Polder. In 1971 werd het gemaal buitendienst gesteld. Na jaren van verwaarlozing werd het gemaal met de authentieke stoommachine gerestaureerd, op initiatief van Willem van de Klok, de particuliere eigenaar van het gemaal sinds 1980.

In 2021 werd de schoorsteen van het gemaal gerestaureerd, en hierbij kreeg de schoorsteen ook weer de oorspronkelijke hoogte van 21.5 meter. De restauratie werd uitgevoerd door Harm Meijer Schoorsteen- en ovenbouw BV, en bekostigd door subsidies en sponsorbijdragen.

Voorzitter Willem van de Klok van de Stichting Stoomgemaal Putten en Jan Reijnen namens de Nederlandse Gemalen Stichting hielden toespraken, waarin alle lof werd toegezwaaid aan de vrijwilligers van het gemaal, de sponsors en schoorsteenbouwer Fa. Harm Meijer.

 

 

Na de toespraken werd de openingshandeling verricht door Jan Reijnen, die het vuur in de ketel aanstak. Daarna werd een olielamp tot boven in de schoorsteen gehesen, waarmee de officiële opening van de gerestaureerde schoorsteen een feit was. Hierna konden de aanwezigen het in werking zijnde gemaal met de machines bewonderen.