Herontwikkeling textielfabriek Duvelhok in Tilburg

Zecc Architecten heeft de selectie gewonnen voor verbouwing van het Duvelhok, een voormalige textielfabriek in Tilburg. In opdracht van ontwikkelaar Dokvast maakt Zecc een ontwerp voor de nieuwe bestemming van het gebouw als onderdeel van Duveldorp, dat ook woningbouw omvat.

Het Duvelhok is de oudste nog bestaande textielfabriek in Tilburg. Het gebouw aan de St. Josephstraat is in 1862 in gebruik genomen als katoenspinnerij. Na overname door de fabrikant BeKa in 1911 werd het pand een duvelhok, de plek waar de wol werd gesorteerd en gemengd (geduveld).

Nadat het gebouw als textielfabriek sloot is het in 1969 in gebruik genomen door kunstenaars. Na een restauratie in 2016 bood het Duvelhok, onder beheer van Karin Bruers, plaats aan onder meer creatief en sociaal ondernemerschap. De nieuwe eigenaar, Dokvast, zegt de sociale, maatschappelijke en culturele functies van het Duvelhok te willen behouden.
In de voormalige fabriek, die inmiddels als rijksmonument is aangemerkt, komen nieuwe werkruimten voor creatieve ruimten, een kunstroute en commerciële voorzieningen, zo meldt Zecc. Op het braakliggende parkeerterrein achter het Duvelhok ziet Dokvast mogelijkheden voor een duurzame nieuwbouwontwikkeling met onder andere grondgebonden woningen en circa 175 appartementen.
Het ontwerp voor de nieuwbouw zal passen in het silhouet van de stad en aansluiting vinden bij de bestaande bebouwing, aldus Zecc. Het Duveldorp krijgt een monumentaal voorplein, een binnenhof en een achtergebied met een informeel dorps karakter. Er zal een verbinding ontstaan met het groen van het Tivolipark.