HECTOR; Europese opleiding voor industrieel erfgoed

 

HECTOR (Industrieel Erfgoed als sleutelcompetentie voor toeristische actoren) is een Erasmus+ project, gefinancierd door de Europese Commissie.

Het doel van het HECTOR-project is ambitieus: het verzorgen van een gespecialiseerde Europese opleiding over industrieel erfgoed en industrieel toerisme voor personen actief  in de toeristische sector of personen die een functie in deze sector nastreven. Gedacht wordt bv aan touroperators, medewerkers van toeristische  diensten, gidsen, evenals studenten uit verschillende richtingen die later een tewerkstelling in toerisme verhopen. 

Het project gaat ervan uit dat industrieel erfgoed kan bijdragen tot de opwaardering van steden en regio’s. Het industrieel erfgoed, kan er nieuwe toeristenstromen doen ontstaan en zo  werkgelegenheid en economische ontwikkeling bevorderen. Industrieel erfgoed leidt op veel plekken tot de productie of herleving van culturele diensten en goederen. De industriële geschiedenis vormt een belangrijke achtergrond voor de samenleving van vandaag en de sporen daarvan getuigen van de wijze waarop techniek, economie, handel en transport sedert het begin van de industriële revolutie grenzen overschreden en zo een basis legden voor de het ontstaan van een Europese ruimte.

HECTOR wordt gecoördineerd door de Unie van gemeenten van Amiata en Val d’Orcia (Italië). Partners zijn afkomstig uit Spanje, Slovenië, Bulgarije, Oostenrijk en Duitsland, aangevuld door EFAITH (Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed). In Vlaanderen is de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie parter van EFAITH.