Havenkraan herplaatst als monument in Doetinchem

Een havenkraan van bijna 90 jaar oud is op 20 maart herplaatst op het voormalige bedrijfsterrein Iseldoks in Doetinchem.

De kraan, ooit gebouwd voor de voormalige houthandel  van de Fa. Agterhof  vormt een tastbare herinnering aan de vroegere nijverheid in dit gebied. 

Of de ruim 10 meter hoge kraan exact op dezelfde plek staat als vroeger, is onduidelijk. Als landmark verheft de vroegere hijsinstallatie zich nu op het noordelijke puntje van Schippersdok, het kunstmatig gecreëerde eiland - onderdeel van Iseldoks - waarop 61 woningen komen. Houthandel Agterhof stond prominent op deze plek tot 1981 met vijftien kleinere en grotere hallen.

Houthandel en timmerfabriek Agterhof ontstond in 1907 in Dinxperlo en breidde in 1928 uit door zich ook in Doetinchem te vestigen. Daar begon het bedrijf eerst aan de westzijde van de Oude IJssel, maar al snel daarna ging het verder naar de plek waar vanaf 2018 dit deel van Iseldoks wordt gebouwd. Destijds een ideale locatie in de hoek tussen het spoor en de rivier. De havenkraan kwam hier rond 1935 te staan. De installatie tilde boomstammen uit boten en uit het water. In de timmerfabriek werden er onder meer kozijnen en trappen van gemaakt.