foto-expositie Cor Jaring; Buurtberichten en havenportretten, Amsterdam

Op 17 november j.l. was het tien jaar geleden dat de Amsterdamse fotograaf Cor Jaring (1936-2013) overleed. Zijn fotografisch werk is nu te zien in het Stadsarchief Amsterdam tot 17-5-2024. onder de titel  ''Cor Jaring. Buurtgezichten en havenportretten''.

De focus van de tentoonstelling ligt op de foto’s van Jaring over de wereld die hem heeft gevormd, een wereld die grotendeels verdwenen is. Cor Jaring was een Amsterdammer in hart en nieren. Hij groeide op op Wittenburg, een van de Oostelijke Eilanden, en kwam uit een familie van havenarbeiders. Op jonge leeftijd werkte hij in de haven als schoonmaker, walmatroos en brandwacht.

Jaring kwam voor het eerst in aanraking met fotografie toen hij in militaire dienst zat. Zijn eerste professionele werk als fotograaf was het maken van kinderportretten. Ook begon hij in de buurt en in de haven te fotograferen. Na een korte periode als reportagefotograaf ging Cor Jaring weer aan het werk bij de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij waar hij zijn oude werkzaamheden oppakte.

Tijdens zijn werkdagen maakte hij foto’s met zijn Leica- camera tussen de dok- en bootwerkers, schilders en ruimenspuiters. Met zijn krachtige foto’s legde hij een uniek tijdsbeeld vast. Ook in de buurt waar hij opgroeide maakte hij indrukwekkende beelden. Hij legde de Oostelijke Eilanden vast voordat de vele nieuwbouwwijken zouden worden gebouwd.

Jaring heeft in 2013, kort voor zijn overlijden, zijn archief aan het Stadsarchief overgedragen. Het is te vinden onder Toegangsnummer 30883. Meer dan vierduizend beelden zijn te zien in  de Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam. 

Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam.  Open: di t/m vrij 10-17 uur, za-zon 12-17 uur

stads­ar­chief@am­ster­dam.nl