Expositie Friese blikken collectie Geert Hof, Museum Joure

 

Geert Hof heeft door de jaren heen honderden blikken en andere kruideniersverpakkingen verzameld, afkomstig van meer dan 75 Friese bedrijven. Het zijn vaak prachtig vormgegeven kunstwerkjes. Een deel van zijn collectie is vanaf 10 december t/m 5 februari te zien bij Museum Joure. De tentoonstelling biedt een uniek kijkje in de wereld van reclame-uitingen.

Koffie en tabak van Douwe Egberts, verf van de Firma Borneman’s of KING pepermunt van Tonnema – dit en méér werd vroeger allemaal in blik verpakt. Geert Hof, 44 jaar en wonend in Sneek, vertelt enthousiast over zijn collectie: ‘Als verzamelaar van Friese (antieke) blikken, kruideniersverpakkingen en andere reclame-uitingen, verbaast het me iedere keer weer als je iets vindt of aangeboden krijgt. Blikken of verpakkingen van meer dan honderd jaar oud, die er uit zien alsof ze een dag oud zijn…bijzonder!’

Een boek in de maak

Hof werkt momenteel aan een boek over zijn verzameling. ‘In de zomer van 2019 ben ik alle info bij elkaar gaan leggen en heb ik alles onderverdeeld in hoofdstukken.’ Inmiddels is het boek bijna klaar. Het geeft een overzicht van 57 Friese bedrijven, bevat meer dan 400 afbeeldingen en telt 224 pagina’s. Tijdens de expo liggen enkele (proef)exemplaren ter inzage. Geïnteresseerden kunnen er een exemplaar bestellen.