Evoluon in Eindhoven wordt weer museum

In Eindhoven worden plannen ontwikkeld voor een nieuwe bestemming voor een van de iconen van de stad: het Evoluon.  Jarenlang was het spectaculaire ufo-achtige gebouw in gebruik als congrescentrum,  maar nu is er een nieuw plan: het krijgt zijn oorspronkelijke functie terug en wordt een museum over de toekomst van onze planeet.

Een optimistisch museum moet het worden, zegt kunstenaar-technoloog Koert van Mensvoort, die het plan ontwikkelde. “Het moet de samenhang tussen mens, techniek en natuur laten zien.” De vorm van het gebouw is een belangrijke inspiratiebron. “Het wordt een soort ruimteschip waarin we leren een betere bemanning te zijn voor het moederschip aarde.” 

Het Evoluon werd in 1966 als techniekmuseum gebouwd door Philips.  De Eindhovense techniekreus bestond toen 75 jaar en het was een cadeau aan de stad. Architecten Louis Kalff en Leo de Bever maakten een gedurfd ontwerp: de betonnen koepel met een diameter van 77 meter wordt op zijn plaats gehouden door 169 kilometer spankabel. Het museum was een uithangbord voor alles wat Philips in huis had. Bezoekers konden zelf proefjes doen, een vernieuwend concept in die tijd. 

Eind jaren tachtig, toen het niet goed ging met Philips, werd de expositie in het Evoluon gesloten en veranderde het in een congrescentrum. Het rijksmonument, een symbool van de wederopbouw, stond er sindsdien wat vergeten bij. In 2018 werd het verkocht, voor het relatief bescheiden bedrag van 4,2 miljoen euro, aan een groep investeerders. Voorwaarde was dat het weer toegankelijk zou worden voor het publiek. Dat plan ligt er nu. Gemeente, provincie en rijksoverheid dragen bij in de kosten van het museum. Het Evoluon gaat samenwerken met het Amsterdamse wetenschapsmuseum Nemo.