Enthoven draaibrug herplaatst in Den Haag

 

Dinsdag 16 januari was de grote dag van de terugkeer van de Enthoven-draaibrug aan de Noordwal-Veenkade in Den Haag. Na ruim twee jaar afwezigheid keerde het brugdeel dat elders was gerestaureerd terug samen met enkele onderdelen die opnieuw moesten worden gemaakt, zoals de gietijzeren spil waarop de brug gaat draaien. Nog enkele weken van uittesten en het plaatsen van hekwerken en verder afronden van de directe omgeving en dan kan de brug na zestig jaar weer draaien! De aansturing is geplaatst in het nieuwe brugwachtershuisje, dat gebouwd werd naar het historische voorbeeld dat hier ooit stond.

Haagvaarder 120

De eerste Haagvaarder van de nieuwe jaargang is verschenen. Dit keer neemt Hans Klomp in het hoofdartikel ons mee naar de Hugo de Grootstraat in Den Haag, waar op de hoek van de Van de Spiegelstraat interessante bedrijvigheid zich manifesteerde. Het begon met een meubelbedrijf, dat ook kunst exposeerde en daarmee de zaak in de picture bracht. Daarna kwam er een handelsfirma in appendages en machines. Met enige moeite is nog iets van de oude bedrijvigheid in de panden te herkennen.
Verder is er aandacht voor de wijze van naar buitentreden van diverse industriële firma’s met een grote reclamewagen en fotobrochures.