Directievilla Cereolfabriek Utrecht in verval

De voormalige directievilla van de Cereolfabriek in Utrecht staat te verkrotten. GroenLinks wil dat het stadsbestuur actie onderneemt om het monumentale gebouw te redden voordat het te laat is. De directievilla aan de Everard Meijsterlaan in de wijk Oog in Al wordt sinds 2013 anti-kraak bewoond. Het gebouw ligt er verwaarloosd bij en is in slechte staat. Ramen zijn met planken dichtgetimmerd of provisorisch gerepareerd. Graffiti ontsiert de gevel van het monumentale pand. En na een lekkage vorig jaar gaat de villa steeds verder achteruit.

De sojafabriek Cereol verrees in 1908 aan het Utrechtse Merwedekanaal. Het oorspronkelijke fabrieksterrein bestond uit een fabrieksgebouw met schoorsteen, twee pakhuizen en een directievilla. Het hele complex is begin deze eeuw opgeknapt, met uitzondering van de statige woning.

Volgens Zwanenberg is het de hoogste tijd de directievilla op te knappen en een nieuwe bestemming te geven. Hij roept het college van burgemeester en wethouders in schriftelijke vragen op actie te ondernemen en het pand te redden. Een voor de hand liggende organisatie om dit samen mee te doen is BOEi, aldus het GroenLinks-raadslid.