Brugwachtershuisjes in de spotlights

SPOT ON! – brugwachtershuisjes in de spotlights

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Brugwachtershuisjes zullen in twaalf steden door het gehele land brugwachtershuisjes in de spotlights worden gezet. SPOT ON! is het lichtkunstproject dat van november tot en met januari 2023 plaatsvindt en de aandacht vestigt op de betekenis en waarde van deze huisjes waarvan er steeds meer hun oorspronkelijke functie verliezen. In samenwerking met omwonenden en betrokkenen hebben verschillende stadsdichters speciaal voor deze gelegenheid een gedicht geschreven, passend bij het huisje. Het centrale onderdeel van SPOT ON! is dat elk brugwachtershuisje wordt voorzien van een poëtisch lichtkunstwerk waarin één dichtregel uit het gedicht centraal staat. 

In de dichtregel komt de waarde die het brugwachtershuisje voor omwonenden, voorbijgangers en andere betrokkenen heeft tot uitdrukking. Zij leverden inspiratie aan de dichter die in iedere stad hiervoor werden uitgenodigd. Het ontwerp van de twaalf unieke lichtkunstwerken is van architectonisch vormgever Marco Broeders (Dongen, 1970). Hij werkt onder de naam Co2RO veel in verlaten industriële panden en gestripte fabriekshallen, waar hij op zoek gaat naar andere functies voor de bestaande stedelijke ruimte. Met lichtbronnen wekt hij dode ruimtes tot leven. Mothership droeg Marco Broeders voor als kunstenaar. Zij begeleiden ook de productie van de lichtkunstwerken.

Op 11 november zal in Zwolle het startschot voor SPOT ON! worden gegeven met de onthulling van de dichtregel bij het brugwachtershuisje aan de Schoenkuipenbrug. In de weken daarna zullen ook bij alle andere huisjes de lichtkunstwerken worden ontstoken. De architectuur van het brugwachtershuisje, de omvang en ligging en de dichtregel zorgen voor een uniek lichtspel in ieder huisje. SPOT ON! is in iedere stad gedurende de wintermaanden te zien. 

Locaties en stadsdichters :

Almere, Zuidersluis – Marlies van Eunen-de Boer
Apeldoorn, Deventerstraat – Herman Kattemölle
Den Bosch, Orthenbrug / Camping Koffietent – Kerti Mulatság
Den Haag, Leeghwaterbrug – Nelly Lausberg, Insaf el Assouad, Khadija Ibourk El Idrissi en Nachoua Douayry
Groningen, Plantsoenbrug – Myron Hamming
Haarlem, Catharijnebrug – Willemien Spook
Leeuwarden, Oosterbrug – Monique Buising
Maastricht, Sint Servaasbrug – Maarten van den Berg
Middelburg, Schroebrug – Aschwin van den Abeele
Rotterdam, Zaagmolenbrug – Edwin de Voigt
Utrecht, Abel Tasmanbrug/Muntplein – Rob H. Bekker
Zwolle, Schoenkuipenbrug – Sarah Lucassen

Uitgebreide informatie over de huisjes en de data van onthulling is terug te vinden op  https://brugwachtershuisjes.nl/projecten/spot-on/