Blij dat ik rij: Mobiel erfgoed in het Nederlands Openluchtmuseum

Hoe blij zijn wij tegenwoordig met ons eigen vervoermiddel? De auto is sinds zijn komst eind 19e eeuw vooral een vervoermiddel geweest voor de elite en andere bemiddelde groepen in de samenleving. Pas sinds de jaren 1970 kunnen we ons vrijwel allemaal een auto permitteren en 'blij zijn dat we rijden'. Hoge kosten, drukke wegen en files ten spijt, blijkt dat in grote lijnen nog steeds zo te zijn. In het Nederlands Openluchtmuseum is op 17 juni te zien hoe dat zo gekomen is.

De stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC) en Het Nederlands Openluchtmuseum organiseren gezamenlijk een mooie dag met als thema 'Blij dat ik rij'. Beleef mee hoe 'blij we waren' toen we een auto kregen en hoe het openbaar vervoer het moeilijk kreeg. En beleef mee hoe 'Blij dat ik Rij' in de jaren 1970 een succesvolle actie werd om de automobilist een hart onder de riem te steken.

Toen regeerde immers het roemruchte kabinet 'Den Uyl', het meest linkse kabinet uit onze parlementaire geschiedenis. En hoewel Den Uyl zelf in de jaren 1960 had verklaard dat "alle mensen recht hebben op een eigen auto voor de deur", deed zijn kabinet er alles aan om het autorijden te ontmoedigen. BOVAG en RAI besloten er tegen in het geweer te komen en op te komen voor de automobilist. Ze voerden campagne onder de leuze 'Blij dat ik Rij' met stickers, spotjes, een liedje en kregen veel media-aandacht.

 

kom dus op 17 juni kijken naar oldtimers, van de 'fifties, sixties en seventies' naar het heden. Kom luisteren naar eigenaren die vertellen over hun auto. Kom zien hoe motoren worden gestart en motorkappen geopend. Solexen, voor velen een opstapje naar een eigen auto, rijden in het rond. Maar ook de tram, representant van het openbaar vervoer (en redder van onze grote steden?), is vanouds van de partij! Kom naar de lezingen en de doorlopende filmvoorstelling voor meer achtergrondinformatie.

 

Meer informatie: www.mobielecollectienederland.nl en https://openluchtmuseum.nl/blij-dat-ik-rij.