Basisschool in gerestaureerde ENKA-kantine, Ede

Op 23 september is op het ENKA-terrein in Ede de CNS-basisschool De Ontdekking onthuld. Deze basisschool bevindt zich op een bijzondere locatie: het voormalige kantinegebouw van de ENKA Kunstzijdefabriek uit 1951.  Het monumentale schoolgebouw is gerestaureerd en verduurzaamd en biedt plaats aan ruim 250 leerlingen. 

Aan de opening van De Ontdekking, zoals de nieuwe basisschool gaat heten, ging een jarenlange restauratie vooraf, mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de Gemeente Ede, de Provincie Gelderland en de Rijksoverheid. BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, wist de charme van het rijksmonument te behouden terwijl toch het BENG-predikaat (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) is behaald.   

De Ontdekking vindt zijn oorsprong als CNS-basisschool Oranje Nassau. Een school met een bijna 110 jarige geschiedenis die nu verplaatst naar de wijk Enka in Ede. De naam van de school is niet toevallig gekozen: Een van de meest innovatieve fabrieken van de vorige eeuw was gevestigd in het voormalig Kantinegebouw. Hier werd op die ene ontdekking van het kunstvezel decennialang doorontwikkeld en gezocht naar nieuwe mogelijkheden. Een naam die past bij de school waar onderwijs wordt gegeven dat voortdurend verfijnd en ontwikkeld wordt en waar kinderen de ruimte krijgen voor het ontdekken van hun eigen mogelijkheden.