100-jarig jubileum stoomgemaal Halfweg

Nederlandse Gemalen Stichting

 De twintiger jaren van de vorige eeuw waren blijkbaar nog vruchtbare jaren voor nieuwe (stoom)gemalen in Nederland. Zo is het eeuwfeest de laatste jaren gevierd van De Tuut in Appeltern (1918), het Woudagemaal in Lemmer (2020) en De Waterwolf/Elektra (eveneens 2020).

Als u dacht dat het nu wel afgelopen zou zijn, dan heeft u het mis. Opnieuw een 100-jarige dient zich aan, te weten het Stoomgemaal Halfweg te Halfweg.

Hoewel in 1920 nog sterk getwijfeld werd tussen een elektrisch gemaal of opnieuw een (moderne) stoommachine als vervanging van het oude/ te kleine en uit 1852 stammende stoomgemaal, werd anders besloten. Een speciale commissie adviseerde aan het bestuur van Rijnland "om tot het ombouwen van het gemaal te Halfweg tot een modern ingericht stoomgemaal te besluiten”.

Aldus het rapport van de Bemalingscommissie betreffende het stoomgemaal te Halfweg d.d. 1 maart 1921.

Hoewel het Provinciale Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland (P.E.N.) in een brief van 6 juni 1921 aan een aantal bezwaren tegen elektrificatie tegemoet kwam, volhardde het bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland in haar eerdere besluit tot het bouwen van een stoomgemaal.

Mede hierdoor kunnen we ook in 2023 het 100-jarig bestaan van een van de laatste gebouwde grote stoomgemalen in Nederland meemaken.

Wilt u getuige zijn van de werking van deze machtige  100-jarige machine, kijk dan voor openingstijden en speciale activiteiten rond het 100-jarig bestaan op www.stoomgemaalhalfweg.nl .