Charles Boissevain: Kamgaren, 100 jaar Jansens Wollenstoffenfabrieken Tilburg

De geschiedenis van NV Janssens de Horion’s Wollenstoffenfabrieken te Tilburg is kenmerkend voor veel bedrijven in de Nederlandse textielproductie. Het is het verhaal van het private en risicovolle ondernemersinitiatief dat start in de negentiende eeuw, de grote uitbreidingen en mechanisering daaropvolgend en de successen en tegenslagen rondom de twee wereldoorlogen. Tot slot de neergang in de jaren zeventig van de twintigste eeuw.

Deze publicatie biedt een kijkje achter de schermen van het bedrijf aan de Koestraat en besteedt aandacht aan de eigenaren en medewerkers, aan de gebouwen en het werk daarin, aan de producten en de markt ervoor. Janssens de Horion stond vooral bekend om zijn hoge kwaliteit in kamgaren stoffen voor herenbovenkleding, die door veel grote binnen- en buitenlandse kledingfabrikanten werd afgenomen.

Auteur Charles Boissevain (Eindhoven 1952) studeerde Sociale en Economische Geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In diverse functies werkte hij 12½ jaar bij het Haags Gemeentearchief, waarna hij de overstap maakte naar de museumwereld. Gedurende een periode van tien jaar was hij conservator resp. hoofd Collecties bij het Nederlandse PTT Museum in Den Haag en het Maritiem Museum Rotterdam. De laatste 12½ jaar was hij directeur van de Gemeentemusea Deventer. Aansluitend deed hij acquisitie en begeleidde auteurs voor Uitgeverij Walburg Pers te Zutphen.

Naast het werk was hij steeds actief in besturen en werkgroepen van historische verenigingen. Momenteel is hij voorzitter van de Stichting Vrienden van het TextielMuseum te Tilburg. Boissevain deed onderzoek en publiceerde boeken over diverse geschiedkundige onderwerpen. Zijn voorlaatste publicatie was De Markies met het dubbele leven. 100 jaar Baekers’ Textielfabrieken te Eindhoven (Zutphen 2019).

 

[